Publicerad i Mat, Personlig utveckling

Träff 1. Min Hälsoresa

Jag kommer presentera Hälsokursen närmare; så intresserade kan få en inblick i vad det är som gör att mina elever går ner i vikt – och samtidigt upplever att de fått bättre hälsa.
För så är det: eleverna går ner ca 1 kg/vecka och beskriver sitt mående som:
* ”Jag har fått mer energi”,
* ”Jag sover bättre då jag inte är proppmätt”,
* ”Jag har börjat träna igen”.
Kursen körs via Skype, men första träffen är alltid fysisk och trots alla begränsningar just nu, så har vi lyckats få till en sådan träff.

Inför varje träff får eleverna en uppgift och första träffens uppgift är:
”Redogör för din hälsoresa; när var du senast normalviktig och hur mycket vägde du då?
När började du gå upp i vikt och har du försökt tidigare gå ner i vikt?
Vad har du för målvikt?

Nu tänker vi att jag själv är elev; så jag redogör för Min Hälsoresa 🙂
”Jag var normalviktig till 20 års åldern och började efter det gå upp i vikt. Det fortsatte ungefär 10 år och under dessa år, provade jag på alla metoder som då fanns. Jag kommer speciellt ihåg två: Viktväktarna och fasteperioder. Båda två gjorde nog att jag gick ner nåt kilo, men gick snabbt upp igen. Dessutom fungerade inte de två metoderna i vardagen; iaf inte om man vill ha ett socialt liv där måltider ingår. Jag kommer ihåg att jag hade med matlåda när jag var bortbjuden; så där satt jag och åt av den icke-goda maten, medan de andra mumsade på den goda middagen.
Under åren av bantning, började jag förstå att övervikt är så mycket mer än mat/kalorier och började då skriva dagbok om tankarna kring mitt ätande.

När jag fyllt 30 år, började jag jobba som lärare och det tog mycket av min tid och energi. Det var en roligt tid och blev ett alternativ till mitt överätande. Jag undervisade också i ämnen som hade med Hälsa att göra, så jag började läsa in mig på felbeteenden; som överätandet är.
Efter något år hade jag gått ner mina 20 kilo och har efter det vägt kring 63; som är min idealvikt. MEN; jag skulle snabbt börja gå upp igen – om jag inte stramar upp mig.
Nu var jag normalviktig, men tidvis misskötte jag min hälsa. Jag rökte massor i flera år och jobbade enormt mycket! Heltid på skolan med många olika projekt på gång + sedan Arctos Hundskola med egen lokal och många olika kurser och utbildningar.

Det här var en väldigt rolig period; med det var absolut inte hälsosamt i längden.
Så kroppen började signalera att det här sättet att leva, inte var hållbart.
Jag gick hos en alternativ behandlare som antydde att jag led av ”inre stress”, men fick ingen annan hjälp än olika piller och restriktioner kring mitt ätande. Bl.a skulle jag undvika vetemjöl och socker – och fick återigen äta annan mat när jag var bortbjuden.

Själv började jag förstå att det var nåt i mitt sätt att leva, som inte var bra så jag drog ner på verksamheten i Hundskolan – och mitt mående blev bättre..
Under de åren utbildade jag mig till Kostrådgivare och träffade där elever som hade samma bakgrund som jag: övervikt och stress!
Den utbildningen var bra, för den fokuserade inte enbart på maten (som skulle vara LCHF) utan vi lärde oss mycket om just stress och hur det påverkar hela vårt mående. Den utbildningen fick mig också att vilja prova på Gym, förutom att den betonade vardagsmotionens betydelse.
När jag jobbat drygt 30 år som lärare, började jag känna av artros i fötterna och de gamla stressymtomen kom tillbaka. Jag  fick träffa en så bra läkare som förstod att jag inte led av någon farlig sjukdom (vilket jag trodde), utan var närapå utbränd.
Jag blev sjukskriven i ett par månader och fick samtidigt handledning av en så bra kurator.
Jag förstod att jag inte skulle tillbaka heltid som lärare och hade att välja mellan: utredning av vad jag kunde tänkas jobba med fram till pensioneringen – och att säga upp mig.
Det tog ett tag att bestämma sig, men eftersom jag blev helt frisk direkt jag slutade jobba – så bestämde jag mig för att sluta på gymnasiet efter 32 år”.

Nu när jag träffar mina Hälsoelever, så har jag användning av allt jag själv upplevt:
Jag har varit överviktig och fått känna på vad det gör med självkänslan. Jag har provat på olika dieter, som inte fungerat i vardagen. Och jag har upplevt hur viktigt det är att ha balans i livet för att må bra.

Imorgon kommer del Veckoschema 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s