Publicerad i Mat

Träff 1. Veckoschema

 

Skärmavbild 2020-07-08 kl. 20.25.34Veckoschemat är det viktigaste dokumentet under hela viktnedgången. Den är både kartan som leder till målvikt och den ram som styr upp ätandet.
Har man varit överviktig, så har man oftast dålig ordning på ätandet: man småäter nästan hela den vakna tiden och det finns få bestämda mattider inplanerade.
Så därför börjar vi med att göra ett schema för en veckas ätande.
Det finns ytterst få förbud i den här Hälsokursen, så vi börjar med att utforma schemat utifrån vad eleven brukar äta. Lite styrning brukar jag dock komma med redan nu, men de allra flesta elever har med sig så många förbud och restriktioner – så jag undviker allt för många ”Du får inte…”
Vi styr upp alla måltider i tidpunkt. Frukost, Lunch och Middag äts inom 1 timmes marginaler och de övriga målen har en halvtimme på sig att intas.
Till detta läggs 1/2 timmes promenad varje dag. Den kan inte bytas ut mot annan träning och den schemaläggs också noggrant.
Allt detta är viktigt för att styra upp vardagen; som oftast varit minst sagt fri och spretig.

Varje kväll utvärderar eleven dagens schema med hjälp av färgpennor: röd markering när det blivit avvikelser och grön när det gått bra. De röda markeringarna redovisas vid veckoträffarna – utan att göra så stor affär av det:
”Det blev fel och det här har jag lärt mig…”
Inför varje Skypeträff, skickar eleven en bild på sitt Veckoschema till mig, tillsammans med aktuell vikt.
Varje träff startar med utvärdering av Veckoschemat; så den är jätteviktig. De allra flesta elever går ner ca 1 kg i veckan, men det kan vara en vecka då viktnedgången står stilla – trots att Veckoschemat följs. En veckas stillastående kan accepteras, men blir det två veckor på rad med ingen/minimal viktnedgång; då får vi börja analysera Veckoschemat:
”Vad kan vi ta bort, eller byta ut?

Imorgon kommer Träff 2: Hälsohjulet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s