Publicerad i Mat

Träff 2. Hälsohjulet

Skärmavbild 2020-07-10 kl. 19.25.06

 

För att en cykel ska rulla fram jämt och rakt, måste hjulen vara i balans. Om inte; blir färden vinglig och ostadig – och i värsta fall kan den leda till dikeskörning.
För att vardagen ska rulla på fint, måste de olika delarna som ingår i en vardag – också vara i balans.
Och det här Hälsohjulet kommer in.

Vid andra träffen jobbar vi med Hälsohjulet och syftet är att eleven ska börja reflektera över sin vardag och sitt mående. Hälsa är nämligen så mycket mer än vad vi äter. En balanserad vardag innehåller bl.a tid till återhämtning och att vi har något att göra som ger mening och utmaning.
Delarna i Hälsohjulet kan se olika ut, beroende på vem som äger den och de här delarna brukar jag ha med när jag träffar mina vuxna Hälsoelever:
1. Jobb/Uppdrag/Projekt
2. Hem och Familj
3. Fri tid (obs fri och tid. Det ska alltså vara något som är lekfullt och fritt)
4. Mat och Ätande (skälet till att Mat och Ätande är med som en egen del, är att just detta upptar så stor del hos den överviktiga. Man tänker mycket på sin övervikt och hur man ska förändra ätandet, så att man kan gå ner i vikt)

Första uppgiften blir att göra ett Nuläge över Hälsohjulet och det görs enklast genom att hjulet delas in i olika delar.
När det är gjort får eleven fundera på hur ideal fördelningen mellan de olika delarna, skulle se ut. De flesta elever vill att Mat och Ätande skulle få mycket mindre del och att Fritiden skulle få ta en del av den tiden.
Det är ofta så att övervikten har hindrat en från att göra sånt man förr tyckte om att göra. Och då gäller det att hitta just det, för det kan vara ett mål att sträva mot.

Hälsohjulet sparas nu, för att i slutet av kursen åter tas fram. Jag brukar då fråga eleven om det är bättre balans i vardagen nu – och alla har, utan undantag, svarat att vardagen fungerar mycket bättre nu.

Imorgon kommer nästa del.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s