Publicerad i Personlig utveckling

Uppstyrd fri tid

IMG_3259
Den här fågeln gjorde jag under realskoletiden på bildlektionen och nu sitter den på gården: stilla och säkert.

Den är ett märkligt samband mellan att vara uppbunden via scheman/planer/strukturer – och att ha fri tid.
Här kommer 2 exempel från levande livet:
1. Veckoschemat
Mina hälsoelever följer ett strikt veckoschema där varje måltid är noga inplanerat + en daglig promenad på 30 minuter. Det finns alltså inte mycket plats för att fritt äta allt som frestar, eller att välja promenad när lusten infaller.
Just nu har jag 3 elever på gång och en av veckoträffarnas uppgift är Hälsovinster. D.v.s. hitta vinsterna med att ha strukturerat upp sitt ätande – och att ha gått ner i vikt.
En av eleverna beskrev så bra vad som hänt med henne:
”Jag har mycket mer tid nu, trots att inget förändrats i mitt liv – förutom att jag börjat på kursen. Tidigare började jag nästan varje dag med att tänka att nu ska jag ta tag i min övervikt (kring 30 kg) och jag tänkte också på vad jag inte skulle äta. Sedan hände nåt som gjorde att jag föll – och då kändes det som nu kan jag ju fortsätta äta. Det hade ju redan gått fel. Sådär höll det på medan vikten gick upp och självkänslan gick ner.
Nu är det helt annorlunda!
Först och främst för att jag gått ner nästan 15 kilo och det gör förstås att jag orkar fysiskt mycket mer. Men största skillnaden är jag inte behöver tänka så mycket på mitt ätande; för det står ju på schemat – och jag kastas inte så mellan alla känslor: bestämma sig för att tag i övervikten och misslyckandet.
Jag har därför mycket mer tid nu, trots att jag följer ett så strikt schema :)”

2. Hundträning
Jag har haft hund i nästan hela mitt vuxna liv och eftersom jag i grunden är en aktiv person, har jag gillat att träna med dem.
Vissa tider har jag haft dålig koll på träningen och ursäktat det med att ”nu ska vi vara fria och bara träna det som är kul!”
Men egentligen har det varit dålig träning utan varken mål eller struktur.
Och när något är mållöst och ostrukturerat, ger det lätt besvikelse och frustration – och så har vår träning varit många gånger. Plus att den gett mig dåligt samvete, då jag märkt hur  mycket mina hundar längtat efter att få göra nåt.
Nu när träningen är uppstyrd med tävlingsmål och dagliga planeringar, så märker jag att vi har fått så mycket bättre kontakt, plus att jag fått mer tid.
Jag vet när jag ska träna och också vad. Hundarna kan alltså lämnas ifred efter morgonpromenaden, jag kan syssla med annat – till vårt träningspass infaller.

Så. Det är en myt att det är friheten som ger alla positiva känslor och upplevelser.
Och då menar jag förstås inte frihet på ett högre plan; alltså att kvinnor kan klä sig som de vill, att vi kan umgås med vem vi vill och att vi får tycka och tänka fritt.
Jag menar den vardagliga uppstyrda tiden. Den mår vi bara bra av.

IMG_8927
En annan fågelbild. Den här gången från fria domherrar: Den övre är en unge som tigger mat från hannen… …så inte ens han är helt fri just då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s