Publicerad i Hund

Nytt arbetsår

 

Nu ser vi fram emot ett nytt arbetsår och eftersom jag levt med läsår i drygt 30 år, så fortsätter jag med tanken att ett nytt arbetsår börjar på hösten.
Skolan har jag lämnat, men jobbar ändå med lite annat: jag städar ett kontor en dag/veckan, jag är godman för några barn och sedan handleder jag elever som vill gå ner i vikt.

Det jag har TID för nu, är att träna hund och inte bara att träna dem, utan jag får planera deras träning för att sedan prövas vid prov. Just det gillar jag; att få planera inför ett mål och sedan få testa om vi uppnått målet. Det är lite som förr i skolan; jag hade kursmålet framför mig, fick fundera på hur jag skulle lägga upp undervisning för eleverna och testade till slut deras kunskaper.

Hundarnas träning startade på riktigt förra hösten och då menar jag just att vi jobbade mot ett Mål:
Vi skulle uppnå Elitnivå.
Jag hade också utformat delmål och ett av dem var att starta på alla prov som erbjöds här i stan. Vi behövde nämligen massor av träning i att prestera under press och bedömas, för mesta träningen hade vi haft på gården utan varken press eller bedömning.
Nu, ett år efter, så har vi uppnått flera delmål:
* Vi har startat på samtliga prov här i stan.
* Båda hundarna är uppe i Ly1.
* Sampo är uppe i Ökl Jakt.
* Båda är uppe i Fkl Rally.

Nu har vi Jaktprov kvar den här säsongen, så det tränar vi inför varje dag.
Ikväll var vi ute och lade ut ett sökfält med 8 dummys, som får ligga till under natten. Imorgon får Sampo söka under morgonpromenaden, för att sedan upprepa det hela till Love.

Före det, hade jag handlett en av mina kostelever och vi hade pratat om att ”ha nåt att göra”. Ska man  nämligen ändra sitt ätbeteende, måste man börja göra nya saker som alternativ till ätandet och när man står där och funderar på vad man ska göra; kan man tänka så här:
”Vad har jag tyckt om att göra under långa perioder..?”
Det kan man satsa på!

Så är det iallafall för mig: hundar och hundträning har jag alltid kommit tillbaka till.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s