Publicerad i Hund

Provstart; snart

Så här ser min Provtavla ut.
Där fyller jag i hundarnas resultat sedan hösten 2019 då vi började träna seriöst. Jag fyller också i vilka prov vi planerar starta i, så nu närmast står Jaktprov och Rallyprov på tur.
Tavlan hänger så jag ser den när jag sitter och planerar träningen, så både den + rosett och medalj – ger inspiration till vår träning.
Men; nu tänkte jag skriva om varför jag startar på prov.
Jag har haft en väldigt kluven inställning till prov och tävling – och mest då ”tävling”. Alltså att gradera folk utifrån prestation. Nu ser jag det som att vi prövas utifrån bestämda mål – och inte så mycket att vi tävlar om att bli bäst; även om det var roligt när ex. Love fick ett 1:a pris på lydnadsprovet här i höstas.
Under den aktiva Arctos Hundskoletiden tränade jag på ett annat sätt, men efter det har träningen mest varit ett tidsfördriv.

Hur ser jag då prov?
Vi tar det kommande Jaktprovet som exempel. Love i Nkl och Sampo i Ökl – och för båda är det debut i sina respektive klasser, men jag har lite mer erfarenhet med mig. Jag startade nämligen i Ökl med Leo för sådär 6 år sedan.
1. Jag får enskild handledning för 500 kr.
Det kostar nämligen så mycket att starta på ett Jaktprov och för det får jag någon som leder mig genom olika stationer. Om man tänker på hur mycket jobb det är med ett enkelt träningspass, så är det här billigt för så mycket.
Det kanske inte är riktigt rätt att beskriva det som ”handledning”, för varken provledare eller domare säger ju åt mig hur jag ska lösa alla uppgifter, men det är iaf någon som tänkt ut hela träningspasset. När man tränar själv, är det stor risk att nivån ligger statiskt och att man faktiskt inte utvecklas så mycket. När jag nu går ett prov som annan lagt upp, prövas jag utifrån andra kriterier – och det är värt mycket. Det kan jag nämligen ta med i vidare träning.
2. Jag får en utvärdering av hur vi ligger till.
Jag är ju inte Jaktprovsdomare, men däremot har jag prövat och bedömt elever i över 30 år och vet att uppskatta en professionell bedömning. Jaktprovsdomarna har med sig en stor erfarenhet av att se ekipage jobba, så jag ser fram emot att få en bedömning av hur vi ligger till i respektive klass.
Sedan inser jag att även domarna är människor (liksom lärare) och kan bedöma/betygssätta lite olika beroende på vad man tycker är speciellt viktigt, men deras vilja är garanterat att göra en så rättvis bedömning av mig och hundarna, utifrån kriterierna.
3. Jag får en struktur i vår träning.
Förr; när jag ”bara tränade lite av varje”, så var det mycket lite utveckling i träningen. Vi tränade på samma nivå och många gånger visste vi inte ens varför vi tränade det vi gjorde.
Nu när jag har prov som mål, blir träningen mycket mer effektiv och även roligare. Så här tror jag det är med det mesta vi gör här i livet; vi måste ha en plan som både utmanar och utvecklar oss. Annars lessnar vi snabbt.
Nu har vi alltså jaktprovet inplanerat och när det är gjort, pausar vi den träningen och fokuserar på Fkl Rallyträningen inför provet i slutet av oktober.

Så när hundägare säger: ”Jag vet inte vad jag ska träna!” – så brukar jag säga att träna inför provstart. Om man absolut inte vill starta, eller är för nervös, så kan man iaf ha provupplägget som mall i träningen.

– ”Men; är du adrig nervös inför provstart.?!”
Jo! När jag och Sampo startade i Nkl förra hösten, var jag jättenervös. Men på något sätt är det också en utmaning; alltså att kunna gå in i den omtalade ”bubblan” med hunden och försöka stänga ut domare och övriga funktionärer.
Och; Jaktprov är speciellt nervöst på många sätt. Hunden jobbar långt ifrån dig och går alltså inte att styra lika lätt som om den går vid vänstra sidan. Dessutom är jaktsituationen en sådan enorm dragning för en jaktlabbe! Ingen av mina hundar, sitter som spända fjädrar när vi ska in på ex. Rallyplan – men när de ser en skytt som går före + vatten; då är de som laddade kanoner! Och den energin måste man kunna styra, så att inte kanonkulan far iväg utan tillåtelse.

Vi återkommer med rapport efter provet 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s