”Har du balans i ditt liv..?”

”Det känns nu som att hälsohjulet är i balans. Så här hade jag velat ha det jämt!”
Så skrev en av mina kostelever och förutom att det förstås var kul att höra det, så säger det så mycket om detta att ha livet i balans. Alltså att vi känner när det är bra.

Ett annat samtal jag hade för ett halvår sedan var med en person som till det yttre, hade allt för ett lyckat liv. När vi pratat ett tag kom det fram att personen kände en oklar stress, som inte kunde ledas till nåt speciellt.
Jag frågade då personen om hon hade balans i livet och svaret kom snabbt:
– ”Nej.”
Även här kände personen att det inte var bra.
Så jag tror de flesta av oss känner när livet inte är i balans, även om vi inte direkt kan peka på vad det är som tynger. Men inte bara att vi känner när det inte är i bra, utan minst lika mycket att vi känner som min kostelev sade: ”Så här hade jag vilja ha det jämt!”

Vad är det då som skapar obalans?
Utifrån min lilla erfarenhet så är det två delar: 1. Förväntan och 2. Sociala kontakter.
Och då ska man först säga att stora livshändelser som dödsfall, arbetslöshet, eller sjukdom – förstås gör att livet svajar.
Men tillbaka till Förväntan och Sociala kontakter.
1. Förväntan upplever jag som en stor orsak till att man inte riktigt trivs med livet. Det kan vara andras förväntan på hur man bör leva i just det sammanhanget man befinner sig i; i den familjen, i den släkten, på den arbetsplatsen, i den kompisgruppen.
Nu har vi ju den familj eller släkt vi har, eller vi är på det jobbet vi är och kan inte bara lämna allt bara för att vi upplever orealistiska förväntningar på oss. Det vi kan göra är att försöka acceptera den egna personligheten och det vi vill göra. Bara det, gör att vi får styrka att stå emot förväntningar från andra. Och när vi har accepterat oss själva, så är det lättare att befinna sig i alla olika miljöer.

Det kan också vara lika mycket egna förväntningar som stör balansen. Ska man vara duktigast, populärast i alla sammanhang – så kommer det till slut, sluta med dåligt mående. Även här måste man tänka på vad man egentligen vill göra och vilken nivå det där görandet ska ligga på.

2. Sociala kontakter är det andra som kan upplevas problematiskt och som också har med förväntan att göra. Och det här har inte bara att göra med hur många kontakter man har, för du kan vara hur social som helst och ändå känna att du inte riktigt får den djupa, meningsfulla kontakten.
Är du fast i andras förväntningar på hur man bör vara och leva, då går energin till det – och det blir inte mycket kvar till ett öppet möte den andra.
Men det kan också vara att man upplever isolering och ensamhet. Alltså att man inte har några vänner eller sociala kontakter; eller iaf inte nog många. Risken med det tänkandet är, att man lätt hamnar i självömkan: ”Ingen vill vara med mig..!”
Har man hamnat där, kan man följa en enkel regel: Var sådan så att andra vill vara med dig: intressera dig för andra, ge förslag på aktiviteter, eller bjud hem vänner.

Så hur har allt detta med Hälsohjulet att göra?
Jo, det är egentligen inte så stora saker som behövs för att livet ska komma i balans och med ”stora” menar jag delar som mer pengar, finare hus, eller andra yttre förändringar.
Mycket går att balansera upp inifrån; genom att jag tänker om – och nytt.

Vill du boka en enskild träff i Kostkursen: Hälsohjulet – välkommen att ta kontakt via mail eller telefon 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: