Ta hand om pengarna


Att prata om pengar är inte lätt.
I alla fall inte om man har ont om pengar och ligger sömnlös i oro för hur alla räkningar ska kunna betalas. Och att prata om det med någon, kan närapå vara oöverstigligt eftersom det ligger så mycket skam i detta:
”…att jag inte ska kunna sköta min ekonomi – när alla andra gör det!”
Jag har själv erfarenhet av olika bemötanden från den tiden jag brottades med ont om pengar: en tittade förebrående på mig och undrade hur det kunnat bli så mycket lån?! Den andra lade inga värderingar alls i situationen, utan kavlade upp ärmarna – och började reda upp situationen.
Den första träffade jag aldrig mer, medan däremot den andra återkom jag till.

Vad lärde jag då mig av denna tid?
1. Det är inte så mycket inkomsterna som styr hur din ekonomi ser ut.
Det kan låta som ett hån för den som har liten inkomst, men har man inte lärt sig ta hand om sina pengar – kommer situationen inte förändras även om inkomsten ökar. Du kommer bara fortsätta köpa för de extra pengar som nu finns på kontot.
Därför är det heller inte bra att ta nytt lån för att lösa ut alla små lån. Genom det lär man sig ingenting, utan fortsätter med sitt destruktiva beteende. Lånen ska nämligen betalas av i turordning från minsta till största. Under den tid det tar (kan vara flera år) lär man sig ett nytt sätt att ta hand om sina pengar – och man får också belöning (mental) för varje lån som försvinner.

2. Du ska följa en budget.
Det är precis samma som för den överviktiga som följer sitt veckoschema. Budgeten är både kartan och ramen för det nya, sparsamma livet – och den gör att du kan slippa den stress som blir av att alltid fundera på om pengarna räcker.
Du har ju gjort din budget och den går ihop.

3. Du ska ändra ditt tänkesätt kring pengar.
Många med dålig ekonomi, har …slarvigt förhållande till pengar. Det är lite som att ”…dom kommer in på kontot och så bara försvinner dom..!”
Pengarna ska man ta emot med tacksamhet, noga bestämma vad de ska användas till – och det viktigaste: alltid noga tänka efter om jag ska använda pengarna till inköp!
– Måste jag verkligen köpa den där boken, i stället för att låna på bibblo?
– Måste jag verkligen köpa den där nya jackan, när jag redan har två hängande?
Det här slarviga sättet kan också vara orsak till övervikt, för den överviktige är ju på sätt och vis ”slarvig” med sig själv och sitt eget mående. Man tar ju inte hand om sin egen kropp.

I detta ingår också att ändra sitt sätt att prata om pengar. ”Sätta sprätt på” och ”slösa” förstärker den negativa attityden till pengar. Och aldrig beskriva sig själv som ”fattig”! Däremot gärna förklara att ”…jag hushållar med mina pengar, jag lever sparsamt – och har ändå ett rikt liv”.

Till sist
Det första jag lärt mig av att jobba med ekonomi på individnivå, är att aldrig imponeras av alla fina hus, bilar, skotrar, semesterresor, nya kök – eller vad det kan vara.
Det mesta av alla konsumtionsvaror – är köpta med lån.
Det andra jag lärt mig är hur stor lättnad det är för en person att få ordning på sin ekonomi; även om det medför ett mycket sparsamt liv i ett par år.

Vill du ha hjälp med att få ordning på ekonomin? Kontakta mig 🙂

En tanke på “Ta hand om pengarna

  1. Exakt! Kunde inte sagt det bättre själv detta med pengar! Läs mer på min sida och blogg på http://www.snikmorsan.blog Idag har jag gjort ett inlägg om barnens månadspeng. Redan nu ser man hur olika de hanterar pengar. Men jag hoppas att det ska bli bra i slutänden både för den sparsamme och den lite mer vidlyftiga av dem:) Ha en fin lördag!
    Snikmorsan

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: