Publicerad i Ekonomi

Leva sparsamt – och ändå rikt

Det finns flera orsaker till att man lever sparsamt; alltså lever på lite pengar.
Ett skäl kan vara att man tvingats till förändring i sin inkomst; genom att gå i  pension och då få ungefär halva inkomsten. Ett annat skäl kan vara att man självmant lämnat sitt välbetalda heltidsjobb för att få mer tid för barnen då de är små, eller få tid för sin hobby, istället för att vänta på ”till man går i pension”.
En av mina bästa ekonomiska rådgivare, tillhörde den första gruppen. Det var en flerbarnsmamma som valt att vara hemma med barnen då de var små – och hon lärde mig hur man lever sparsamt.

Här kommer tankar om hur man kan leva sparsamt – och ändå leva ett bra liv.
MATEN
Maten har blivit lite av en statusmarkör i vårt land där vi har möjlighet att välja och vraka vad vi ska äta. Samtidigt är maten den del som vi kan spara pengar på och ändå äta både gott och näringsrikt. Och vi kan också bjuda hem vänner trots liten matbudget.
Så här äter jag 🙂


Frukost
Två hårdmackor och då billigaste varianten; Husmans. Den är precis lika god som de mer dyra sorterna. Till det hemgjord Bregott, ost köpt på extra pris och ägg från egna höns. Rödlök och persilja toppar mackorna.
Jag köper inte tomat, paprika, eller gurka – som ju anses som vanlig grönsak. Eller ja; jag kan köpa det på sommaren då det finns goda, billiga lokalodlade tomater och gurka.

Huvudmål
Nu när jag har tid, lagar jag all mat från grunden. Jag har t.o.m. lagat blodpudding av det blod jag fick med renköpet i höstas – men det var mer ett roligt försök. Jag kommer inte lägga matlagningen på den nivån, så dagens falukorv är köpt. I höstas köpte jag en hel ren + ett lamm, så jag köper aldrig kött i butik, förutom falukorv som är så gott och enkelt att tillaga. Jag köper korv när den är på extrapris och fryser in i mindre bitar.
Till det vanliga makaroner; alltså inga speciella pastaformer + riven morot.
Morot är den stående grönsaken och ibland blandar jag i hela frusna lingon.
Vatten till och sedan kaffe-på-maten.

Kvällsmat
Inspirerad av det engelska eftermiddagsteet, består min kvällsmat av 2 smörgåsar. Det har funnits en tanke om att bröd inte är ”riktig mat”; alltså något man inte kan äta som middag. Mina kostelever kan ha den feltanken med sig, men upptäcker snart hur bra smörgås är. Man kan ha vad som helst som pålägg: något som blev kvar från huvudmålet, eller också köpt pålägg som skinka. Jag köper alltid pålägg då det är på extrapris och fryser in.

Frukt
Frukt är gott och kan ätas som lite mer nyttigt godis, än plockgodiset. Men det innehåller mycket fruktsocker som många är känsliga för och dessutom är det fettbildande i stora mängder.
Jag har alltid citron hemma som jag dricker nypressat. Dessutom någon annan frukt som det är säsong på. Just nu är det apelsiner som är så goda på vintern och på hösten är det svenska äpplen.

– Men köper du aldrig något onyttigt..?
Jodå. Nu köper jag semlor i butik och kan också köpa färska wienerbröd som är det absolut bästa fikabrödet.
Det är inte undantagen som betyder något, utan det vardagliga. Det gäller både ekonomi och vikt.

HEMMET
Alla vi måste ha tak över huvudet och vill också bo trevligt, men att ständigt jaga efter det perfekta hemmet – det blir ett stressmoment. Det Nya Köket kräver nämligen pengar; pengar som oftast måste lånas till eller iallafall jobbas till.
Det är lätt att dras med i den jakten, så där får man träna sig i att vara förnöjd med det man har.
Mitt hus är inte perfekt; köksgolvet har brännmärken efter glöd från vedspisen och det vore förstås fint med nytt tjusigt golv…
…men jag väljer att istället göra något åt märkena. I sommar ska jag testa att måla golvet; mycket billigare och ganska kul att testa göra det själv.
Mina trägolv var slitna efter alla hundklor och borde kanske ha slipats före målning, men jag hoppade över slipningen – och målade direkt. Precis som man gjorde förr i Tornedalen. Där målades golven varje år och fick på så sätt ett tjockt lager färg.

LOVE 1:a pris Lydnadsprov

FRITIDEN
Fritiden har nästan blivit ett nytt aktivitetsområde, istället för att vara den fria tid som det egentligen betyder. Och samtidigt har fritiden börjat kosta pengar; det vet jag från hundträningen.
Att träna hund och även starta på prov, är både utmanande och utvecklande. Men även det här kan lätt utvecklas till en kostsam, krävande hobby – som inte har kvar så mycket av frihet. Jag har haft tider då jag rest mycket med hundarna; både för att gå olika kurser och utbildningar – och för att starta på prov.
Nu, i det nya livet, tränar jag hund lika mycket – men reser mycket mindre. Målet för i år är prov som kan genomföras på en dagsresa och kurser anmäler jag mig inte till. Jag inbillar mig nämligen att jag har kunskaper som räcker gott och väl för att träna mina hundar; så nu är det bara att börja använda det.
Hundarna tränar jag hemmavid + ute på träningsplan, men jag far inte direkt iväg till nya områden. I sommar upptäckte jag nämligen flera fina träningsmarker – på gångavstånd.
Något annat jag ändrat på är hundarnas mat. Förr köpte jag dyrt foder från specialbutiker, för att jag trodde de behövde foder specifikt för just den rasen, eller det ledproblemet. Nu köper jag Doggy på stormarknad och hundarna mår lika bra av det, men de får förstås ett extra ägg varje morgon eftersom jag har ägg från egna höns.

– Men hur är det då med alla andra djur; dom måste väl kosta mycket..?
Jo, de kostar iallafall en del.
Kaninerna äter hö från en hästägare här i trakten och får någon sked helhavre när det är riktigt kallt. Sommartid plockar jag gräs och örter åt dem häromkring.
De får alltså ingen dyr specialpellets, men däremot allt grönsaksskal från köket.
Och när Liisa var hos veterinären för ett sår på nosen, fick jag det bästa betyget: ”Så välskött kanin!”
Hönsen äter specialfoder från en annan hästägare, för utan det blir det knappt några ägg. Sommartid går de fritt och då minskar förstås foderförbrukningen.
Men; både kaninerna och hönsen ger faktiskt mycket igen och då tänker jag inte bara på den glädje de ger mig.
Kaninernas spillning tillsammans med hörester, sådde jag potatis i förra sommaren – och det växte hur bra som helst. Hönsens gödsel gör att jag aldrig behöver köpa extra näring till buskar, blommor eller grönsaker.

– Men om man då vill unna sig något extra; som en till hund trots att man redan har två välfungerande hundar hemma..?
Då jobbar man extra. Sedan jag gick i pension har jag jobbat extra en del. Jag har jobbat inom hemtjänsten, städat kontor och också vikarierat på olika skolor. Dessutom har jag alltid något uppdrag som godman/särskild förordnad vårdnadshavare – så man behöver inte helt sluta jobba, bara för att man lämnar heltidsjobbet 🙂
Det finns också fritidsaktiviteter som kostar väldigt lite; som att handarbeta.
Jag har köpt mycket virkgarner på secondhandbutiker, som nu blir uddspetsar och disktrasor. Gillar man broderi, finns ofta en hel hög av olika borderisatser; ofta påbörjade så man får lite draghjälp.
Fördelen med att köpa secondhand är att det inte kostat så mycket – om man nu kommer på att detta var inte min hobby.

Så man kan absolut leva ett rikt liv – på liten budget 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s