Publicerad i Handarbete

Nytt örngott

Att själv sy sina örngott, är bra för både ekonomin och självkänslan. Det kostar nästan ingenting om man redan har tyget i skåpet och till det handvirkad spets. Spetsen har storasyster virkat på 60 talet och då hon själv inte använt allt, fick jag en del. Tyget köpte jag för flera år sedan till något projekt, som sedan blev vilande. Här har jag använt vitt tyg, men örngott kan man sy av nästan vad som helst: kanske en vacker duk som inte används..?
– Men jag är ju inte så duktig på att sy..?
Då svarar jag att ett örngott klarar de allra flesta av, då det bara är raka sömmar. Det här örngottet är lite mer avancerat med infälld spets, men även ett enklare örngott gör att självkänslan stärks:
– Tänk att jag kunde sy det här själv..!

Så här fäller man in spets: man syr på spetsen direkt på tyget – för att sedan klippa upp i mitten och vika in. När man syr är det viktigt att ha strykbräda och strykjärn i närheten. Om man stryker alla sömmar – innan man syr – så får man mycket finare sömmar.
Här har jag strykt båda invikningarna med riktigt varmt järn och då behöver man bara nålar på några ställen. Att sy över knappnålar, ger lätt ryck i sömmen – så nåla sparsamt.


Och så här fint blev det.
Men, allt skapande kräver TID – och jobbar man heltid, så finns lite tid och energi för att skapa.
Men, nu är det här en blogg för oss som har mycket TID – så därför kommer förslag på vad man kan göra själv och man vill leva sparsamt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s